Izrada Web Stranice, što trebam?

Za izradu web stranice vjerujte da nije dovoljno nazvati, poslati mail ili whatsapp poruku i pitati: “koliko košta?”. Pretpostavljamo da sad mislite, a što drugo je potrebno? Obzirom da je cijena izrade web stranice ili web shopa vrlo, vrlo rastezljiva te može varirati od 400€ do nekoliko desetina tisuća, ovisno o puno parametara, kao i Vašim potrebama i zahtjevima, možete dobiti ideju zašto je potrebno ipak nešto više od samog pitanja “koliko košta?”.

Ovdje ćemo Vam pokušati što jednostavnije objasniti što je web stranica, što Vi možete očekivati od web stranice i što sve trebate za izradu iste.

Pa da krenemo, prvenstveno HOSTING i DOMENA

ŠTO JE HOSTING ?

Web hosting, CMS Hosting, VPS Hosting …. Zajedničko im je to što je to prostor na udaljenom računalu smještenom u što savršenijim uvjetima temperature, napajanja, prostora bez prašine i pod fizičkom zaštitom u data centrima koje radi 24 sata dnevno 365 dana u godini i obično se ne gasi osim u slučajevima najavljenih održavanja koje je u pravilu vrlo kratko, cca 1-2 sata u godini, u prosjeku. Zakupom hosting paketa kod bilo kojeg davatelja usluge Vi zakupljujete prostor, brzinu veze, količinu protoka podataka (Bandwith)  na takvom računalu kao i brigu da isto radi bez prekida sa performansama koje ste naručili.

  • Hosting, domena i izrada web stranice su tri usluge
  • Hosting se zakupljuje na izabrani vremenski period

Domena!? Što je domena?

Domena ili TLD – Top Level Domain je najkraće objašnjeno ljudima prepoznatljiva adresa Vaše web stranice (Hostinga) u bespućima interneta. Jer puno vam je zgodnije za zapamtiti adresu:

vasadomena.com

Nego računalu prepoznatljivu:

193.786.234.59

Stoga zakupljujete naziv odnosno domenu u “web imeniku” po kojemu će vas ostali korisnici brzo i lako pronaći. A računalo će uz pomoć DNS (Domain Name Sistem) ili ti imenika u mili sekundi usmjeriti korisnika na Vaš web.

Struktura i sadržaji

Kako bi Vam bilo tko izradio web stranicu prema Vašim željama, iste mu želje trebate jasno opisati, dostaviti materijale i tek onda je moguće napraviti konzultacije vezane za želje i tehničke mogućnosti. Kada se taj dio uskladi i ako su gornji preduvjeti ispunjeni te aktivirani u skladu sa potrebama Vašeg web-a, količine pošte i ostalih materijala potrebnih za web. Ako ste dostavili dogovorene materijale i utvrdili strukturu ( Izbornici, forme, sadržaji ) može se krenuti u realizaciju projekta Vašeg web-a.

Samo polako...

Trebali bi uzeti u obzir da niti jedan web dizajner vjerojatno nikada nije radio radio u Vašoj struci te blago rečeno pojma nema što bi trebao navesti u stavci izbornika “O Nama” npr. ili “Usluge”. To znači da bez Vaše predane suradnje od posla nema ništa. Kao alternativu možete angažirati tzv. “Content Writer” uslugu kod nas ili na nekom od freelance servisa. Neizbježno je da se prihvatite malo posla i dostavite sve materijale u strojno čitljivom obliku tipa .txt , .docs, .pdf ili neki drugi. Također Logotip Vašeg poslovnog subjekta u po mogućnosti vektorskom ili pdf formatu.

headsick

Znači...

Imamo sljedeće?

  • Hosting paket u skladu sa zahtjevima i potrebama.
  • Domenu
  • Pripremljene sadržaje i zamišljenu strukturu

Sada možemo početi sa izradom web stranice!

Znači dostavili ste nam dogovorene materijale i utvrdili strukturu ( Izbornici, forme, sadržaji ). Dogovorili smo cijenu izrade Vaše web stranice te se može krenuti u realizaciju projekta Vašeg web-a. Čestitamo! Napravili ste dobar posao!