featured-image

Mail Klijent aplikacije ( Instalacija i konfiguracija)

Email poruke važan su dio svake poslovne, pa i osobne komunikacije. Email poruke se koriste (šalju/primaju) između dvoje ili više korisnika na udaljenim lokacijama. Za email svi smo čuli, pa da pojasnimo malo kako se šalje i prima email poruka, te što je email klijent aplikacija?

Danas su daleko najpopularnije dvije aplikacije za slanje/primanje email poruka: MS Outlook i Mozilla Thunderbird.

Prva aplikacija (Microsoft Outlook) je komercijalna i kupuje se sa MS Office licencom. U tom paketu, pored ostalih, dolazi i Outlook. Kao sastavni dio Office paketa, već vidimo koliko je važno imati email klijent aplikaciju za uredsko poslovanje. MS Outlook je često korištena aplikacija, ponajviše iz razloga jer dolazi zajedno sa ostalim uredskim alatima (MS Word, MS Excel, MS Powerpoint …).

Za razliku od MS Outlook aplikacije, Mozilla Thunderbird je besplatna verzija alata za primanje/slanje email poruka, koja ne zaostaje za svojim komercijalnim konkurentom. Obje aplikacije su poslovne, sa mogućnostima koje su potrebne u ovom segmentu uredskog poslovanja.

Thunderbird instalacija

POP3 ili IMAP?

POP3

Post Office Protocol version 3 (POP3) je standardni mail protokol koji se koristi za primanje email poruka sa udaljenog servera na email klijent na Vašem računalu ili bilo kojem drugom uređaju.

POP3 vam omogućava da kompletno preuzmete email poruke na Vaše računalo i čitate ih i kada ste offline.

Kada koristite POP3, vi zapravo preuzimate mailove sa servera (gdje su oni pohranjeni prije vašeg preuzimanja) i

pohranjujete ih na disk vašeg računala, uz pomoć nekog email klijenta.

IMAP

Internet Message Access Protocol (IMAP) je mail protokol koji se koristi za pristup emailu na udaljenom web serveru od strane lokalnog klijenta.

IMAP protokol dinamički čita mailove i vidi foldere (mape) koji su na serveru. Za razliku od POP3 protokola, mailovi se ne preuzimaju na lokalno računalo, već se čitaju direktno sa servera.

IMAP i POP3 su dva najčešće korištena Internet mail protokola za primanje email poruka. Oba protokola su podržana od strane svih novijih email klijent softvera i web servera.

SMTP

Simple Mail Transfer Protocol (SMTP) je standardni protokol za slanje email poruka putem interneta.


There Is 1 Comment

Christiane on 05 sij, 2023

Keep on writing, great job!

Postavi svoj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)